Els serveis bancaris, l’obtenció del certificat Covid o demanar cita per a la tercera dosi de la vacuna són només un exemple d’alguns tràmits molt necessaris que s’aconsegueixen per mitjans digitals. La digitalització ha provocat que moltes gestions i serveis que abans es feien de manera presencial ara només es puguin fer per internet. Tot i que és una mesura que intenta facilitar la feina als ciutadans, la realitat és que hi ha molts col·lectius de persones que no poden accedir-hi o que necessiten ajuda per dur-ho a terme. La reducció de l’atenció presencial ha provocat que aquelles persones grans (la gran majoria) que no dominen les noves tecnologies en surtin perjudicades i quedin apartades.
La digitalització ha d’estar al servei de l’accessibilitat i no actuar com una barrera. La societat no pot permetre que la bretxa digital impossibiliti que les persones accedeixin a serveis essencials. Per això, en els últims temps s’han engegat diverses iniciatives per visibilitzar l’abandonament que pateixen alguns col·lectius, com la gent gran o les persones amb discapacitat, davant la reducció de l’atenció presencial i l’augment dels tràmits digitals en el sector bancari o sanitari, uns sectors on es manega informació sensible i confidencial.
La campanya de change.org que visibilitza l’abandonament dels bancs a la gent gran
En les últimes setmanes s’ha fet molt conegut el cas de Carlos San Juan, un jubilat que ha engegat una recollida de signatures a Change.org (pots signar aquí) per denunciar el maltractament que pateix la gent gran per part dels bancs en un moment on no paren de tancar oficines i s’aposta per l’ús gairebé exclusiu del caixer o de la plataforma online. San Juan ha rebut ja més de 600.000 suports i s’ha convertit en la veu de milers de persones que es troben en la mateixa situació i en el líder d’una petita revolució de la gent gran, que no vol renunciar a la seva autonomia personal i demana un tracte més humà per part de les entitats bancàries.
Des de Natura i Salut subscrivim totes les demandes del Carlos San Juan i ens sumem a la seva mobilització. Per això demanem que els bancs es plantegin oferir un servei adreçat a la gent gran per a que puguin seguir fent els tràmits que necessitin amb tota normalitat. Entre d’altres, és necessari que facin una atenció més personalitzada, que es creï una línia exclusiva per a la gent gran, que es mantinguin algunes sucursals amb un horari d’atenció física ampliat, que siguin els gestors qui donin la cita prèvia i s’atengui aquests col·lectius sense traves tecnològiques i amb més humanitat. D’igual forma exigim que es reservi un tram horari al col·lectiu de la gent gran i que s’utilitzi un llenguatge accessible per a que tothom entengui els serveis que té contractats i què està signant.
Necessitem mesures concretes
Com la unió fa la força, el gran ressò que ha tingut aquesta iniciativa i la indignació de moltes persones que es troben desemparades davant aquesta situació, ja s’han començat a prendre les primeres mesures. A més de que el Ministeri d’Economia i el Banc d’Espanya ja han emplaçat a Carlos San Martin per tenir una reunió en els propers dies, el Govern ha exigit a les entitats bancàries que garanteixin la inclusió financera de la gent gran.
Finalment, la vicepresidenta Nadia Calviño ha anunciat que a final de mes el Govern aprovarà un pla “de mesures eficaces” per a la inclusió financera, amb especial atenció als serveis en les entitats bancàries.
Les bones intencions de l’Administració i els bancs són un primer pas, però necessitem mesures concretes i respostes que siguin útils per fer front al repte demogràfic i digital. A més, cal que la gent gran sigui un actor actiu en aquesta negociació per a que administració i bancs coneguin de primera mà quines són les limitacions amb les que es troben, així com per exposar les seves necessitats.
La gent gran té dret a ser independent i no haver de dependre de tercers per dur a terme els tràmits amb el banc. L’autonomia personal és un dret irrenunciable i la digitalització ha exclòs moltes persones. No volem, ni podem, renunciar a l’atenció humana. Per això demanem una atenció més humana al sector bancari.
Comentaris recents