PLADEFAC

Qui som

Plataforma de defensa de l’accessibilitat universal que neix com a mitjà per col·laborar, conscienciar, denunciar i emprendre accions de reivindicació amb la societat civil i els mitjans de comunicació, per tal d’eliminar totes aquelles males praxis que actualment són motiu de discriminació per les persones amb qualsevol tipus de discapacitat.

Les persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda vivim amb especial preocupació les dificultats que tenim per accedir als transports públics en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania.

Quan parlem de mobilitat i de problemes d’interacció amb l’entorn ens referim a un percentatge molt elevat de persones si sumem les que tenen una discapacitat reconeguda, les persones  més grans de 65 anys, la població infantil menor de 14 anys, les dones embarassades, les persones amb alguna lesió temporal i les que tenen al seu càrrec un nadó.

Des de Pladefac volem enfocar els serveis amb una altra mirada, amb nous plantejaments oberts a facilitar la integració i la convivència de totes les persones. Plantejament aquest, que ha d’estar integrat en la base mateixa de disciplines tant diverses com el disseny, l’arquitectura, l’urbanisme, les polítiques socials, la tecnologia, l’educació o el transport públic.

Què fem

Les persones amb discapacitat tenim serioses dificultats per moure’ns de manera autònoma en llocs com els trens de Rodalies, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, en bona part de la xarxa del Metro o en els autobusos metropolitans o interurbans. Fins i tot, cal repensar el servei de taxi adaptat en la seva dimensió urbana / metropolitana / interurbana.

L’accessibilitat al transport públic s’ha de considerar amb caràcter universal perquè el que és una necessitat per a uns és una millora per a tothom. La LIONDAU defineix el concepte d’accessibilitat universal com: “Accessibilitat Universal és la condició que han de complir els entorns, processos, bens, productes i serveis, així com els objectes o instruments, eines i dispositius, per ser comprensibles, utilitzables i practicables per a totes les persones en condicions de seguretat i comoditat i, de forma més autònoma i natural possible. Pressuposa l’estratègia de “disseny per a tothom” i s’entén sense perjudici dels ajustos raonables que s’hagin d’adoptar”.

El diàleg amb els col·lectius amb necessitats especials, escoltar els usuaris en general, ens situa en un nou paradigma que es ha de permetre a mig i a llarg termini desenvolupar un canvi cultural basat en l’acceptació de la diferència i posant en valor les necessitats de la persona al llarg de tot el seu cicle vital.

La planificació integral del transport públic ha de respondre a una clara vocació de servei a la comunitat. I això és el que demanem als poders públics, capacitat d’entesa interadministrativa per treballar de manera coordinada per facilitar el millor servei possible, ambla millor relació de qualitat preu.

Ajudem entitats.

Espai Amic

L’espai amic és un punt de trobada entre persones diverses que comparteixen uns principis i valors fonamentats en la dignitat inherent a la persona.

En aquest espai donem prioritat a la realització de les persones amb discapacitat, entenent aquesta, com una característica més dins de la diversitat dels éssers humans que ens aporta capacitats diferents, en un marc d’igualtat d’oportunitats per a tothom.

Aquest espai neix com un “lloc de trobada” inclusiu per a totes aquelles persones que vulguin compartir el seu temps i ganes de fer coses. Un espai destinat a acompanyar i donar suport a les persones amb discapacitat física però també des d’on impulsar iniciatives i accions en les que pugui participar tothom.